Ukratko
StoryEditor

Rast plaća u eurozoni usporava, poslodavci smanjili dodatke

25. Rujan 2024.
usporavanje rasta plaćafoto Shutterstock

Rast plaća u eurozoni usporava budući da poslodavci smanjuju dodatke, pokazalo je u srijedu istraživanje Europske središnje banke (ECB), nadovezavši se na bančine procjene da bi inflacija trebala oslabiti u uvjetima restriktivne monetarne politike koja je zakočila potrošnju i ulaganja.

Poslodavci su u posljednje vrijeme počeli smanjivati naknade za prekovremeni rad i dodatke za usklađivanje plaća s inflacijom pa se razlika između ugovorenog i isplaćenog iznosa smanjila, zaključili su autori u istraživanju.

To je vjerojatno znak da će popustiti i pritisci koji su poticali rast potrošačkih cijena, napominju. 

U procesu usporavanja inflacije stigli smo do točke na kojoj je pritisak plaća na rast potrošačkih cijena počeo slabiti, objašnjavaju

To po njima znači i da će ECB pri kreiranju monetarne politike ponovo prebaciti težište na ugovorene iznose plaća.

U razdoblju od travnja do lipnja ugovorene plaće porasle su u zoni primjene zajedničke europske valute za 4,3 posto, pokazali su ECB-ovi podaci. 

U prva tri ovogodišnja mjeseca bile su porasle za 4,7 posto.

Njihov je rast u proljetnom tromjesečju još uvijek bio snažniji no što bi zahtijevalo spuštanje stope inflacije na dva posto, ali ECB i dalje procjenjuje da će rast cijena oslabiti i dosegnuti ciljanu razinu u drugoj polovini iduće godine.

ECB je na rujanskoj sjednici zaključio da je restriktivnom monetarnom politikom zakočio domaću potrošnju, snizivši procjenu rasta gospodarske aktivnosti u ovoj godini na 0,8 posto. U 2025. gospodarska aktivnost trebala bi po njihovim procjenama tek blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

- Pritisak troškova rada popušta i zarada kompanija djelomice amortizira utjecaj viših plaća na inflaciju. Uvjeti financiranja i dalje su restriktivni, a ekonomska aktivnost prigušena, odražavajući slabu osobnu potrošnju i ulaganja - naveli su u priopćenju.

25. rujan 2024 13:20