Ukratko
StoryEditor

S&P i Nasdaq na rekordnim razinama, Nvidija premašila Apple

06. Lipanj 2024.
Nvidia, kompanija, tehnologijafoto Shutterstock

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli rekordne razine, zahvaljujući ponajviše rastu tehnoloških dionica dok tržište razmatra najnovije podatke o zapošljavanju u SAD-u koji bi mogli poduprijeti popuštanje monetarne politike Feda.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u srijedu 96,04 boda ili 0,25 posto, na 38.807 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je za 1,18 posto, na 5.354 boda, a Nasdaq za 1,96 posto, na 17.187 bodova, čime su oba dosegnula nove rekordne razine, premašivši one prijašnje, postignute u svibnju.

Među 11 dioničkih sektora, rast je predvodio tehnološki, a znatno su porasli i komunikacijski i industrijski sektori, dok je najveći gubitnik bio sektor potrošačke robe.

Najnoviji podatak s američkog tržišta rada, onaj privatne agencije za zapošljavanje ADP pokazao je da je u svibnju otvoreno 152.000 novih radnih mjesta, znatno niže nego u travnju, kad ih je bilo otvoreno 188 tisuća i ispod očekivanja analitičara o 175 tisuća novih radnih mjesta.

Uz ranije ovoga tjedna objavljene podatke o usporavanju američke industrijske aktivnosti i nižem od očekivanja podatku o otvaranju radnih mjesta JOLTS, rastu očekivanja da će Fed u rujnu ipak započeti ciklus popuštanja monetarne politike. Trgovci sada smatraju da su šanse za to 69 posto, a još krajem prošloga tjedna taj postotak je iznosio 50 posto.

Od burzovnih vijesti, tržišna kapitalizacija Nvidije dosegnula je po prvi put 3 tisuće milijardi dolara, čime je taj proizvođač čipova po vrijednosti premašio Apple i postao druga najvrijednija kompanija u svijetu.

Na europskim burzama u srijedu su najvažniji indeksi također porasli uoči zasjedanja Europske središnje banke i očekivanog snižavanja kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,18 posto, na 8.246 boda, frankfurtski DAX za 0,93 posto, na 18.575 bodova, a pariški CAC za 0,87 posto, na 8.006 bodova.

Uzlet na azijskim burzama u očekivanju snižavanja kamatnih stopa

Na azijskim burzama u četvrtak su vodeći regionalni indeksi ojačali na krilima očekivanja početka ciklusa popuštanja monetarnih politika najvećih središnjih banaka - Feda u rujnu, a Europske središnje banke (ECB) na zasjedanju kasnije tijekom dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko 6,00 sati u plusu 1,14 posto, predvođen tehnološkim dionicama. Taj je indeks tako na putu dobitka od početka tjedna od 2,7 posto.

Istodobno, japanski Nikkei u plusu je 1 posto, a ojačale su i kineske burze - šangajski burzovni indeks za 0,4 posto, a hongkonški 0,81 posto.

Tržišta očekuju da će ECB danas započeti ciklus monetarnog popuštanja, odnosno sniziti kamatne stope s rekordne razine od 4 posto za četvrtinu postotnog boda po prvi put od 2019. godine.

Ovotjedni podaci iz SAD-a, pak, o usporavanju industrijske aktivnosti i zapošljavanja, podupiru očekivanja i da će Fed u rujnu početi također sa ciklusom snižavanja kamatnih stopa, što ulaganja u dionice čini atraktivnijim zbog viših prinosa na dioničkim tržištima.

- Još uvijek su loše ekonomske vijesti dobre za dionice, budući da to podupire smanjenja stopa Feda -  ističe Ben Bennett, strateg u Legal And General Investment Managementu.

Na pragu ciklusa snižavanja kamatnih stopa u svijetu

Na deviznim tržištima tečaj dolara uglavnom je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama, pri čemu je tečaj jena ojačao 0,1 posto prema dolaru, na 155,93 jena, a tečaj eura za 0,16 posto i stoji 1,0885 dolara.

U takvim uvjetima dolarov indeks oslabio je 0,14 posto u odnosu na dan ranije, na 104,145 bodova.

U fokusu deviznih trgovaca su kamatne stope. ECB će gotovo sigurno srezati kamatne stope s rekordnih visina kasnije tijekom dana i vjerojatno će priznati da je postignut napredak u borbi protiv inflacije, ali također naglasiti i da ta borba još nije gotova. Fokus ulagača bit će na komentarima monetarnih dužnosnika i ekonomskim projekcijama kako bi se procijenilo što slijedi nakon očekivanog smanjenja stope. Tržišta ove godine procjenjuju da će kamatne stope u eurozoni biti snižene za 64 bazna boda.

Središnja kanadska banka, pak, srezala je u srijedu svoju ključnu kamatnu stopu kao prva u skupini G7, ali je naznačila da će daljnje ublažavanje biti postupno i ovisiti o podacima. Zasjedanja Feda i Bank of Japan zakazana su za idući tjedan.

20. lipanj 2024 10:09