Biznis i politika
StoryEditor

Pad inflacije u SAD-u u lipnju potaknuo očekivanja o smanjenju kamatnih stopa

11. Srpanj 2024.

Inflacija u SAD-u uvelike se ohladila u lipnju, što je dodatno ojačalo povjerenje dužnosnika Federalnih rezervi da bi uskoro mogli smanjiti kamatne stope, piše Bloomberg.

Takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje troškove hrane i energije,  porastao je 0,1 posto u odnosu na svibanj, što je najmanji napredak od kolovoza 2021., pokazuju brojke američkog Zavoda za statistiku rada. Ukupne cijene porasle su 3 posto u odnosu na godinu ranije, što je pad od 3,3 posto u svibnju što je također najsporiji tempo u više od tri godine, prema podacima objavljenim u četvrtak. Američki ekonomisti smatraju da je temeljni pokazatelj bolji indikator temeljne inflacije od ukupnog indeksa potrošačkih cijena (CPI). Taj pokazatelj je pao za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec — prvi pad od početka pandemije, povučen nižim cijenama benzina — te za 3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Podaci dodatno potvrđuju da se inflacija vratila svom silaznom trendu nakon naglog rasta početkom godine. Nakon izvješća prošlog tjedna koje je pokazalo treći uzastopni mjesec porasta nezaposlenosti, ovi podaci trebali bi zadržati Federalne rezerve na putu prema snižavanju kamatnih stopa kasnije ove godine. Predsjednik FED-a, Jerome Powell u svjedočenju pred zakonodavcima ovog tjedna izbjegao je signalizirati kada bi moglo doći do smanjenja kamatnih stopa i inzistirao je na tome da će se potezi u politici voditi prema svježim dolaznim podacima. Nakon izvješća o CPI-ju, trgovci su i dalje smatrali da će središnja banka najvjerojatnije sniziti troškove zaduživanja u rujnu, dok su se terminski ugovori na dionice i državne obveznice porasli.

Uporava li zaista inflacija?

Nakon što je sredinom 2022. inflacija dosegla najvišu razinu u posljednjih 40 godina od 9,1 posto, prošle je godine značajno popustila, ali je neočekivano porasla u prvom tromjesečju. Međutim, počevši od travnja, rast cijena postupno se počeo smanjivati. Cijene roba kao što su rabljeni automobili, namještaj i uređaji općenito su pale kako su nestali problemi u opskrbnom lancu povezani s pandemijom. Ali troškovi usluga kao što su najamnina, osiguranje automobila i zdravstvena skrb nastavljaju rasti. To je djelomično zato što je rast plaća zaposlenika bio potaknut nestašicom radne snage izazvanom COVID-om i to sada postupno usporava a mnogi su poslodavci svoje više cijene rada prenijeli na potrošače.

Do prosinca Barclays očekuje da će se godišnja inflacija usporiti na 3 posto, a da će temeljni indeks pasti na 3,2 posto – što je još uvijek znatno iznad Fedovog cilja od 2 posto..

Hoće li kamatne stope pasti 2024.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell priznao je nedavni napredak u pogledu inflacije, ali je rekao da dužnosnici traže više dokaza da se povećanja cijena približavaju Fedovom cilju od 2 posto prije nego što počnu snižavati kamatne stope.

Na saslušanju u Senatu ovog tjedna, Powell je rekao da bi središnja banka također mogla srezati stope ako zaposlenost neočekivano oslabi. Tržište rada, dodao je, ‘stvarno se znatno ohladilo‘, učvršćujući prognoze ekonomista o smanjenju stopa u rujnu.

Iako je gospodarstvo stvorilo 206.000 novih radnih mjesta u lipnju, privatni sektor je dodao samo 136.000, dobici za prethodne mjesece revidirani su znatno niže, a stopa nezaposlenosti je skočila iznad 4 posto, prvi put od studenog 2021.

Od ožujka 2022. do srpnja 2023. Fed je podigao svoju referentnu kratkoročnu stopu s gotovo nule na 23-godišnji maksimum od 5 do 5,25 posto kako bi pomogao u suzbijanju inflacije, održavajući stopu stabilnom prošle godine.

Smanjenje stope Fed-a smanjilo bi troškove zaduživanja za potrošače i tvrtke, ali bi također smanjilo prinose na bankovne štedne račune koji su postali velikodušniji nakon godina neznatnih povrata.

08. rujan 2024 02:28