Tehno
StoryEditor

Poslovanje u oblaku: Pljusak bi mogao oprati podatkovne centre, ali ne i poslužitelje

30. Lipanj 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Makar brojne svjetske kompanije danas posluju u cloudu, čini se da kiša neće pasti na njih, već na podatkovne centre koji im pružaju usluge. Poznati američki investitor Jim Chanos u zadnje vrijeme upozorava na nesretnu budućnost podatkovnih centara koji se suočavaju s trojcem tehnoloških divova, a nekada su bili njihovi najveći kupci.

Ne govori to bilo tko

Chanosa se ne može uzeti zdravo za gotovo, s obzirom da je poznat po brojnim predviđanjima propasti velikih kompanija, a pogotovo zbog predviđanja raspada energetske grupe Enron prije dva desetljeća. Zbog toga, poznati američki investitor trenutno prikuplja nekoliko stotina milijuna dolara s kojima će zauzeti kratke pozicije u investicijskim fondovima vezanim za nekretnine na američkoj burzi, objavio je Financial Times.

- Stvar je u tome da iako cloud raste, cloud je njihov neprijatelj, a ne njihov posao. Vrijednost se povećava tvrtkama u cloudu, a ne klasičnim podatkovnim centrima – kazao je Chanos koji smatra da su podatkovni centri novi 'big short'.

Podatkovni centri u vlasništvu velikih grupa kao što su Digital Realty Trust i Equinox masivna su skladišta poslužitelja koji napajaju velik dio interneta.

Rast potražnje za podatkovnim centrima bio je vrlo bitan dio razgovora u krugu institucionalnih investitora, koji žele kapitalizirati na globalnom širenju poslovanja u cloudu. To potvrđuje i činjenica da je prošle godine 915 milijardi dolara vrijedan Blackstone kupio QTS Realty Trust za otprilike 10 milijardi dolara, a riječ je o kupovini koja je u to vrijeme bila najveća u povijesti podatkovnih centara.

Jedno su predviđanja, a drugo realnost

Izvršni direktor Blackstone Real Estatea, Mike Forman, prije nekoliko mjeseci je rekao da je ugovor osmišljen na način da bi se iskoristio 'eksponencijalni' rast zahtjeva za stvaranje i pohranu podataka.

- Cloud nije doslovno u oblacima; nalazi se u fizičkoj imovini podatkovnog centra. Sve se to pretvara u neviđenu potražnju za njima, a očekuje se da će rasti dvoznamenkastim stopama tijekom sljedećeg desetljeća u SAD-u i na međunarodnoj razini – poručio je Forman.

Izazov je taj da su tri najveća pružatelja cloud usluga, Amazon Web Services, Google Cloud i Microsoft Azure ujedno i najveći zakupci podatkovnih centara, a Chanos smatra da će navedeni giganti radije stvarati svoje podatkovne centre po vlastitoj mjeri, umjesto da sele u tuđe. Uz to, kada posluju s vanjskim suradnicima, obično nude niske povrate svojim partnerima.

Chanos također smatra da su investicijski fondovi za nekretnine precijenjeni i da ulaze u razdoblje pada prihoda i smanjenog rasta zarade.

- Pravi problem za podatkovni centar Reits je tehnička zastarjelost. Njihova tri najveća kupca postaju njihovi najveći konkurenti. Kada su vaši najveći konkurenti tri najopakija konkurenta na svijetu, onda imate problem – izjavio je Chanos.

Ulaganje u korporacije na rubu propasti

Da takva predviđanja ne govori bilo tko dokazuje i Chanosova karijera koju je izgradio pokušavajući prepoznati korporativne katastrofe u nastajanju. Prije dvije godine zaradio je vrtoglavih 100 milijuna dolara zbog zauzimanja kratke pozicije s njemačkom tvrtkom Wirecard, koja je iste godine objavila bankrot nakon što su iz kompanije priznali da 1.9 milijarde eura njihovih novaca uopće ne postoji.

Ipak, predviđanja, za razliku od švicarskih satova ne mogu uvijek biti točna. Sjetimo se samo vremena kada je Chanos zauzeo kratku poziciju s Teslom, nakon čega su dionice električnog giganta pod Elonom Muskom naglo skočile.

Prošlo je desetljeće bilo prilično izazovno i za prodavače na kratko (short-sellere), s obzrom da su bilijuni dolara poticaja sredšnje banke većinom bili usmjereni na američke dionice, a samim time su se znatno podigle i cijene imovine.

Chanos se borio s prikupljanjem investicija u takvom okruženju, a imovina njegove tvrtke dosegla je vrhunac od 7 milijardi dolara nakon 2008. godine kada je njegov fond Ursus koji se bavi isključivo s kratkom prodajom zaradio 44 posto neto naknada, ali od tada polako klizi prema dnu. Kompanija trenutno vrijedi otprilike 500 milijuna dolara.

Nije vrijeme za optimizam

Američki investitor također je rekao da su godine rastućih procjena kapitala ulagače uvjerili da budu bezbrižni.

- Jedna od stvari koja me zadivljuje je koliko su izumitelji optimistični. Ljudi samo sliježu ramenima i čini se da ne primjećuju gdje su procjene kapitala danas u odnosu na prošlost i da postoji toliko manjkavih poslovnih modela.

Malo je zbunjujuće i čini se da nitko ne misli da mu je potrebno financijsko osiguranje jer je prilično jeftino. To je još jedan razlog da budete oprezniji – ovih dana nitko ne lupa po vratima prodavača na kratko – zaključio je Chanos.

15. svibanj 2024 02:29