Zeleno i digitalno
StoryEditor

Europske carine na uvoz solarnih ploča omele bi zelenu tranziciju

02. Listopad 2023.

Europske carine na uvoz solarnih ploča ozbiljno bi narušile kapacitete za brzi prijelaz na ‘zelenu‘ energiju, upozorila je udruga proizvođača i kupaca, predlažući vladama da umjesto toga podupru domaću proizvodnju. 

Europska komisija i vlade europskih zemalja razmatraju stroža ograničenja uvoza kako bi pojačale domaću proizvodnju čistih tehnologija i smanjile ovisnost o Kini.

Bruxelles je u rujnu pokrenuo istragu kako bi utvrdio treba li uvesti carine radi zaštite europskih proizvođače električnih automobila od jeftinije kineske konkurencije koja, kako tvrde, uživa prednost državnih subvencija. 

Njemačka pak razmatra opcije koje bi trebale zaštititi proizvođače solarne energije od pada globalnih cijena, pokazuje vladin dokument koji je Reuters dobio na uvid.

- Carine nisu dobar odgovor na aktualne izazove u europskoj solarnoj industriji. Time ćemo stvoriti uvjete za nesmetano i kontinuirano uvođenje solarne energije i za paralelan stabilan razvoj europske solarne proizvodnj - upozorio je Gunter Erfurt, direktor upravnog odbora udruge SolarPower Europe, čiji članovi uključuju proizvođače, velike kupce i kompanije uključene u postupak instalacije ploča.

Trgovinske barijere za solarnu energiju naškodile bi svima, smatraju u SolarPower Europeu, predlažući da Europa umjesto toga pomogne domaćim proizvođačima mjerama poput ublažavanja uvjeta za državnu potporu u EU.

- Umjesto sankcioniranja cijelog sektora carinama moramo poticati instalaciju solarnih postrojenja iz otporne europske solarne proizvodnje - naglašava izvršni direktor švicarskog proizvođača solarnih ćelija Meyer Burger.

Udruga u priopćenju nije izričito navela Kinu.

EU uvozi iz Kine više od 90 posto ingota i pločica za solarne ploče, prema podacima Europske komisije.

Europski proizvođači žale se da je tržište preplavljeno kineskim solarnim modulima čije su cijene niže od troškova proizvodnje i prisiljavaju ih da drže korak s kompanijama iz azijskog diva.

No, sektor ujedno strahuje od reprize prilika na tržištu u razdoblju od 2013. do 2018. godine, kada se blago slabljenje potražnje za solarnim instalacijama u Europi poklopilo s ograničenjima bescarinskog uvoza kineskih solarnih ploča i ćelija.

EU je prošle godine instalirao rekordnih 40 gigavata kapaciteta solarne energije, napominje Reuters.

27. travanj 2024 07:18