Ukratko
StoryEditor

DZS: Industrijska proizvodnja u travnju pala peti mjesec zaredom

31. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no znatno sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je obujam industrijske proizvodnje u travnju ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine pao 2 posto.

To je peti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego mjesec dana prije, kada je potonula 4,9 posto. U travnju je proizvodnja na godišnjoj razini pala u tri od pet sektora, a najviše, za 21,2 posto, u proizvodnji energije.

S padom od 3,8 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda skliznula 1,2 posto.

S druge strane, proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je za 4,9, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto na godišnjoj razini. U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 3,5 posto na godišnjoj razini.

24. lipanj 2024 14:34