Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pad vrijednosti Nvidije sa sobom povukao i europske dionice

25. Lipanj 2024.
NVIDIA

Europske dionice su pale nakon što je pad proizvođača čipova Nvidije od sedam posto povukao sa sobom američke tehnološke kompanije u ponedjeljak zbog nervoze koju stvara procvat umjetne inteligencije. 

Međutim, tržišta dionica ostala su blizu rekordno visokih vrijednosti, jer su se ulagači okrenuli manje ‘upadljivim‘ imenima. Prinosi na obveznice su se ohladili, a japanski jen i dalje ostaje pod pritiskom. 

Pozornost ulagača odlazi u više smjerova, s prijevremenim izborima u Francuskoj koji počinju za vikend, prvom debatom uoči američkih predsjedničkih izbora u četvrtak te objavljivanjem željenog mjerača inflacije Federalnih rezervi u petak.

Ipak, fokus je bio na rasprodaji Nvidijinih dionica od 13 posto u posljednja tri dana, otkako je proizvođač čipova prošlog tjedna nakratko postao najveća svjetska kompanija.

Europski referentni indeks STOXX 600 pao je 0,3 posto u ranom trgovanju, dok je STOXX tehnološki indeks pao za 1,5 posto.

Njemački dionički indeks DAX bio je 1,2 posto niži dok je britanski FTSE 100 ostao nepromijenjen. Slabo izvješće o zaradi proizvođača zrakoplova Airbus također je utjecalo na europske dionice.

Pad Nvidije povukao je Nasdaq 100 1,1 posto i S&P 500 0,5 posto u ponedjeljak, ali Dow Jones je imao koristi od toga i porastao je za 0,7 posto, budući da su se ulagači usmjerili prema tvrtkama koje se smatraju boljom vrijednošću u sektorima poput energetike i komunalnih usluga.

- Da stavimo stvari u kontekst, (Nvidijine) dionice su još uvijek porasle za 190 posto u 12-mjesečnom pregledu, tako da ne čudi što neki ulagači bilježe neke profite - rekao je Derren Nathan, istraživač kapitala u brokerskoj tvrtki Hargreaves Lansdown.

Dionički indeksi ostaju vrlo blizu rekordnih visina u SAD-u i Europi, unatoč nedavnom padu, zahvaljujući uzbuđenju zbog potencijalno transformativne moći umjetne inteligencije i nadi da će kamatne stope uskoro pasti.

Nathan je rekao da je rotacija u druge sektore ‘znak povjerenja ulagača u zdravlje šireg gospodarstva‘.

Jen drži trgovce na oprezu 

Fjučersi SAD-a malo su se promijenili u utorak ujutro u Europi. Japanski dionički indeks Nikkei 225 popeo se preko noći 0,95 posto, dok je kineski CSI 300 pao 0,54 posto.

Tržišta obveznica bila su stabilna u utorak dok su trgovci čekali sljedeći katalizator u obliku izvješća o inflaciji izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u (PCE) u petak.

Očekuje se da će Fedova omiljena mjera, PCE (inflacija temeljena na osobnoj potrošnji), u svibnju pasti na 2,6 posto na godišnjoj razini sa 2,7 posto u travnju.

Prinos na najvažnije 10-godišnje obveznice američke državne blagajne posljednji je put pao za jedan bazni bod na 4,24 posto. Podsjećamo, prinosi se kreću obrnuto s cijenama.

U ponedjeljak je pao za isti iznos, čemu je pomogla predsjednica Feda San Francisca Mary Daly koja je rekla da središnja banka mora ‘pokazivati ​​brigu‘ i da je rast nezaposlenosti rizik zajedno s inflacijom.

Drugdje je jen držao trgovce na oprezu zbog bilo kakvih znakova daljnje intervencije japanskih vlasti kako bi poduprle valutu dok se trgovalo oko najniže dvomjesečne vrijednosti od 160 za dolar.

U ponedjeljak je dosegnuo rekordno nisku razinu prema euru od 171,49 jer je pritisak na valutu rastao zahvaljujući kamatama u Japanu koje su i dalje daleko niže nego u SAD-u i Europi.

- Komentari ključnih japanskih dužnosnika s početka ovog tjedna razumljivo su učinili tržišne sudionike opreznijima u pogledu rizika od još jedne izravne intervencije - rekao je Lee Hardman, valutni analitičar japanske banke MUFG.

Indeks dolara, koji mjeri valutu u odnosu na šest glavnih usporedivih valuta, posljednji je put bio nepromijenjen na 105,47, blago niže od dvomjesečnog vrha u petak.

Cijene nafte u utorak su se neznatno promijenile, s budućim cijenama nafte Brent na 86,06 dolara po barelu nakon što su preko noći porasle na 86,23 dolara, otprilike najviše od početka svibnja.

25. lipanj 2024 20:32